96127207 accese din 01.01.2002      

Copyright 1998-2021 DSC.NET.
All rights reserved.


 HOME
 RUNE
 Semnificatia
 Istoric
 Futhark
 Reinvierea Runelor
 Mod de Utilizare
 Talismane
 Ocultism
 ORACOLUL RUNELOR
 Horoscop prin mail
DESPRE STIINTELE OCULTE si
"ZONA CREPUSCULARA"

ALFABETUL FUTHARK

Forma actuala a runelor este preluata de la goti, un popor de neam germanic, originar din Scandinavia. Runele sunt formate dintr-un ansamblu de simboluri care reprezinta de fapt literele unui alfabet primitiv, provenind din tarile nordice. Au fost utilizate in cadrul unor ritualuri samanice si se pare ca vechimea lor le situeaza inainte de era crestina. Cu variante diferite, folosite in tarile anglo-saxone si nordice, runele alcatuiesc din secolul al III-lea un alfabet a carui denumire este “futhark”. Aceasta denumire este data de primele sase litere F-U-TH-A-R-K. Pentru a exprima mai bine varietatea sunetelor din engleza veche, anglo-saxonii foloseau 9 rune suplimentare, in timp ce nordicii utilizau aceeasi runa pentru sunete apropiate. Oracolul runic este format din 25 de rune - 24 dintre ele reprezinta literele alfabetului propriu-zis iar cea de a 25-a este Odin - destinul care nu poate fi cunoscut.


VECHIUL FUTHARK

Numele “futhark” ca si cuvantul “alfabet” provine din primele cateva litere din sirul runic, care difera in mod considerabil fata de ordinea din alfabetul latin si este unicul scris alpabetic.
La origine “futhark-ul” era compus din 24 de litere, incepand cu F si sfarsind cu O, si a fost folosit de catre triburile nordice germane, si de Suedia, Norvegia, Danemarca si Nordul Germaniei. Forma runelor este cunoscuta ca Vechiul Futhark Germanic.


FUTHORK-ul ANGLO-SAXON

Undeva, in jurul sec. V s-au petrecut schimbari in alfabetul runic in Frisia (regiune din jurul nordului Olandei si NV Germaniei). Aceasta perioada coincide cu invazia Anglo-Saxona in aceasta regiune si cu aparitia unor rune asemanatoare in insulele Britanice.

Forma catorva rune s-a schimbat, in special runele pentru literele A/O, C/K, H, J, S si Ng. De asemenea schimbarile din limba au dus la adaugarea in alfabet a unui numar intre 5 si 9 rune pentru a compensa sunetele suplimentare si catorva rune li s-au asociat litere diferite ca si corespondenti. Acest alfabet a devenit cunosut sub denumirea de Futhorc-ul Anglo-Saxon.


NOUL FUTHARK

In Scandinavia, Vechiul Futhark a fost folosit in continuare pana in sec. 8 cand drastice schimbari in vechea limba norvegiana s-au petrecut si au fost realizate si schimbarile corespondente in alfabetul runic pentru acomodarea cu noile sunete. Oricum, spre deosebire de Futhorc-ul Anglo-Saxon, Noul Futhark (cum fost denumit) reduce numarul runelor de la 24 la 16 si anumite rune vor reprezenta sunete multiple. De asemenea a fost schimbata si simplificata forme runelor. Exista cateva variante de futhark: danez, norvegian …

Aceasta forma a alfabetului runic s-a raspandit incepand din nordul Danemarcei catre Suedia si Norvegia si a fost adusa in Islanda si Groelanda de catre vikingi. Este posibil sa fi fost raspandita pana in America de Nord in timpul expeditiilor dar pana acum nu au fost gasite inscriptii autentice care sa ateste acest lucru.


SENSURILE RUNELOR

Exista cateva inscriptii runice istorice, gasite peste tot, de la sabii la pietre sau pandantive din bronz, care prezinta alfabatul runic. Unul dintre cel mai vechi si mai complet se gaseste pe piatra Kylver, gasita in Gotland, Suedia si datata sec. 5 e.c. Altele sunt incomplete, dar demonstreaza o remarcabila continuitate in felul in care sunt prezentate.

Singurele inscrisuri supravietuitoare care justifica denumirile actuale si sensurile runelor, nu au fost inregistrate inainte de era crestina. Unele dintre aceste manuscrise, datate din perioada sec. 9 pana in sec. 12, sunt cunoscute drept de poeme runice. Aceste poeme au un vers pentru fiecare runa, fiecare incepand cu runa insasi si cu numele sau. Unele dintre aceste poeme au un continut mai pagan in comparatie cu altele, in special cele care provin din Islanda, unde crestinismul nu s-a raspandit mai tarziu decat in regiunile anglo-saxone.

Se pare ca numele runelor s-au pastrat relativ intacte si desi nici un manuscris existent nu prezinta numele vechilor rune germanice, poemele runice anglo-saxone si scandinave sunt in corcodanta astfel incat originea lor comuna poate fi dedusa.
Partenerii Nostri

Astro Promote
Puteti primi prin MAIL horoscopul zilnic al zodiei dumneavoastra.
A sosit momentul sa va alaturati si dumneavoastra celor 1767 de abonati.
Vreau Abonament