96127109 accese din 01.01.2002      

Copyright 1998-2021 DSC.NET.
All rights reserved.


 HOME
 RUNE
 Semnificatia
 Istoric
 Futhark
 Reinvierea Runelor
 Mod de Utilizare
 Talismane
 Ocultism
 ORACOLUL RUNELOR
 Horoscop prin mail
DESPRE STIINTELE OCULTE si
"ZONA CREPUSCULARA"

ISTORIC

Ceea ce stim noi despre alfabetul runic pare a-si avea originea in 2 surse diferite: una magica, cealalta literara. Simbolurile prerunice sau hällristningar au fost descoperite in cavernele epocii bronzului, prima data in Suedia. Unele dintre aceste simboluri au fost intrepretate ca literele unui alfabet, in timp ce altele reprezinta idei si concepte care au fost incoportate in numele runelor (soare, cal ...). Intelesul exact al acestor sigle s-a pierdut pentru noi, atunci cand ne referim la sensul original, dar se creede ca au fost utilizate in cadrul ritualurilor magice si este o certitudine ca si-au adus contributia la functia magica a alfabetului runic de mai tarziu.

Exista divergente asupra originii “aspectului” de “alfabet” al runelor. Ipotezele sunt in favoarea unei origini latine dar exista si teorii care sustin varianta greceasca, aducandu-se argumente in sprijinul fiecarei afirmatii. Oricum, evidenta pare sa situeze originea acestui alfabet in nordul Italiei, asemanarea dintre cele 2 alfabete fiiind prea stransa pentru a putea fi ignorata, mai ales in ceea ce priveste forma literelor, dar si in ceea ce priveste directia, sensul scrisului, a unor structuri si chiar a unor simboluri caracteristice. Acest aspect explica de ce multe rune par a fi litere romane, din moment ce atat scrisul italic cat si cel latin provin din alfabetul etrusc (el insusi derivat din familia alfabetului grecesc). Aceasta teorie ar plasa originea “futhark” undeva inainte de sec. I e.c., cand scrisul italic a fost absorbit si inlocuit de alfabetul latin. Analizele lingvistice si fonetice il plaseaza mai devreme, poate chiar in 200 i.c.

Din momentul in care triburile nordice au inceput sa integreze alfabetul italic in propriul sistem de simboluri, ai au dat literelor denumiri legate de aspecte traditionale si din viata religioasa, transformand simple pictograme intr-un alfabet magic care a fost folosit ca talisman, inscriptie magica sau divinatorie.
Datorita migratiei triburilor gotice alfabetul runic “Futhark” s-a raspandit in nordul Europei.

Din cele mai vechi timpuri, omul a incercat sa fie cu un pas inaintea evenimentelor, sa stie dinainte ce il asteapta. Astfel au aparut vrajitorii, samanii magi - care au incercat sa ghiceasca viitorul fie in maruntaiele animalelor sacrificate, fie in zborul pasarilor pe cer, pe trunchiurile copacilor etc. Una dintre cele mai folosite tehnici de divinatie au reprezentat-o runele.

Desi au fost abandonate ca mijloc de divinatie in secolul al XII-lea, runele au continuat sa fie inscriptionate pe pietrele funerare sau sa fie folosite ca talismane sau amulete. Aproape uitat complet din secolul al XVII-lea, alfabetul runic este reinviat la inceputul secolului de societatile screte germanice si reluat in anii ’70 de catre profesorul J.R.R Tolkien, specialist in domeniul literaturii medievale a Europei de Nord.

O relatare despre cum foloseau vechii germani runele este data de istoricul roman Tacit care povesteste ca acestia pentru a prezice viitorul rupeau o creanga dintr-un copac fructifer care era apoi impartita in mai multe bucati. Pe fiecare bucatica era inscriptionat un simbol runic si apoi acestea erau aruncate pe un cearceaf alb. Prezicatorul alegea cate 3 bucati de lemn si apoi le interpreta semnificatia.
Partenerii Nostri

Astro Promote
Puteti primi prin MAIL horoscopul zilnic al zodiei dumneavoastra.
A sosit momentul sa va alaturati si dumneavoastra celor 1767 de abonati.
Vreau Abonament